adminml

Zpěvák pro dnešní ráno: Slavík

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Slavík

Ano, ano, slavík obecný je podle mnohých nejlepší pěvec mezi všemi. Na první pohled je to nenápadný hnědorezavý pták velikosti vrabce, ovšem když otevře zobáček…

Zajímavosti o slavíkovi:

Zpívá ve dne i v noci.  Při zpěvu se obvykle velmi dobře ukrývá – často v keřích

Slavík žije prakticky po celé Evropě (i v severní Africe), v Asii i v části severní Afriky.

Slavík je tažný pták, zimuje v tropické Africe – domů, do ČR se vrací v dubnu.

U nás ho můžeme vidět nejčastěji v lesích, hájích, sadech a zahradách.

V České republice žije přibližně 16 tisíc až 32 tisíc slavíků a mírně jich u nás přibývá (podle sčítání z roku 2003).

Hnízdo – nejčastěji v keřích – staví jen samičky. 1x ročně snáší 4 až 6 zelenohnědých, skvrnitých vajíček, na kterých sedí přibližně 14 dnů. Mláďata krmí zpočátku také jen samičky, později se přidávají i samečkové.

Slavík patří do čeledi lejskovitých.

Podle slavíka je pojmenována soutěž zpěváků Zlatý slavík ODKAZ a Český slavík: ODKAZ

Slavík je časté příjmení.

Slavník je hrdinou pohádky H. Ch. Andersena: ODKAZ, ODKAZ, ODKAZ, ODKAZ (ilustrace Cyrila Boudy na webu Daildeli.cz)

Zpěv slavíka:

 

 

Líbil se vám tento příspěvek? Sdílejte ho se svými přáteli i na facebooku:-)

Reklama:

You must be logged in to post a comment Login