adminml

Zpěvák pro dnešní ráno: Kos černý

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

1431_Birds_150

Kos černý, středně velký tmavý pták s jasně žlutým zobákem a s jasně žlutým kroužkem kolem očí,  je dnes nejběžnějším opeřencem žijícím u lidských sídel. Žije v celé Evropě, části Asie a nově i v Austrálii a na Novém Zélandu.

Zajímavosti:

Existují dvě subpopulace kosa černého. Původní žije plaše v lesích, nová agresivnější v lidských sídlech (do měst začali kosi pronikat poprvé v polovině 19. století).

Samička kosa černého je vybarvená více do hněda a má bělavější, skvrnitou hruď.

Samičky ani mláďata nemají žlutý kroužek kolem očí.

Kosi se rychle množí, hnízdí dvakrát až čtyřikrát ročně, od dubna do července. Lesní kosi si staví hnízda – misky- z trávy a větviček slepených hlínou, na keřích nebo ve vidlicích stromů. Městští kosi z různých materiálů na budovách.

Hnízda kosů nebývají nikdy umístěná příliš vysoko.

Kosi snášejí 4 až 6 modrozelených vajíček s rezavými skvrnami. Mláďata se z nich líhnou už po 14ti dnech.

800px-Amselnest_lokilech

FOTO: Lokilech, CC BY-SA 3.0

Městští kosi během posledních několika desítek let přestali táhnout na jih a zůstávají i v zimě v lidských sídlech. Lesní kosi na zimu odlétají: lesní kosi z Čech a Severní Moravy k Atlantiku, lesní kosi z Jižní Moravy do Středomoří.

Kosi se dožívají až dvaceti let.

 

Zpěv kosa černého:

Turdus_merula_20050321

Líbil se Vám tento příspěvek? Sdílejte ho se svými přáteli i na facebooku 🙂

Reklama:

Kdo zavrazdil ucastniky Djatlovovy expedice

You must be logged in to post a comment Login